12 oktober 2021 

Hoeveel spaargeld mag je hebben voor huurtoeslag?

Inhoudsopgave

[[showindex]]

Hoeveel spaargeld mag je hebben voor huursubsidie?

Aan de hoeveelheid spaargeld die je mag hebben voor huurtoeslag is een maximum verbonden. In 2021 bedraagt dit maximum €31.340. Heb je een toeslagpartner? Dan is het maximum aan spaargeld €62.680.

Let op: hoeveel spaargeld je mag hebben voor huurtoeslag is niet alleen afhankelijk van je spaargeld. Dit omvat namelijk je gehele vermogen. Wat dat betreft is het stelsel vergelijkbaar met de vermogensbelasting over spaargeld. In feite betekent dit dat je niet alleen je spaargeld moet meerekenen voor de huursubsidie, maar ook je beleggingen en vakantiehuisje.

Ook het vermogen van je thuiswonende minderjarige kind telt mee. Dat vermogen tel je dus op bij jouw vermogen (en dat van je toeslagpartner).

Spaargeld en huurtoeslag door de jaren heen

Spaargeld en huurtoeslag door de jaren heen

De hoeveelheid spaargeld die je mag hebben voor huurtoeslag is door de jaren in kleine stapjes omhoog gegaan. Tussen 2017 en 2018 vond er echter wel een flinke sprong plaats. In de daaropvolgende jaren was er weer slechts sprake van kleine ophogingen.

Sparen of beleggen?

Spaargeld is dus niet het enige dat meetelt voor de bepaling van de huurtoeslag. Er wordt gekeken naar je hele vermogen. Ook beleggingen tellen bijvoorbeeld mee. Dat roept een vraag op. Als beide toch meetellen, waarom zou je dan blijven sparen? De overheid maakt immers geen onderscheid, maar je portemonnee wel.

De hoogste rente op spaargeld is momenteel niet hoger dan een half procent. Soms betaal je zelfs geld om te sparen door de negatieve rente. Dat is simpelweg niet rendabel. Een beweging die je daarom momenteel veel ziet, is dat ex-spaarders beginnen met beleggen. Alhoewel beleggen nooit een waterdichte manier is om gegarandeerd winst te maken, is er tegenwoordig wel een manier om zeer dichtbij beleggen zonder risico te komen. Daardoor heeft het wel wat weg van sparen.

Automatisch beleggen is het beleggen van de toekomst

Die manier is automatisch beleggen. Het mooie van deze beleggingswijze is dat je zelf vrijwel niets hoeft te doen. Terwijl jij toekijkt, nemen ervaren beleggers of slimme software het werk van je over. Zij nemen beslissingen in de beleggingswereld voor jou op basis van hun jarenlange ervaring.

Dat is ook precies waarom deze manier van beleggen minder risicovol is dan zelf beleggen. 68 tot 85 procent van alle particuliere beleggers lijdt verlies. Als je net zelf start met beleggen, bestaat er een zeer grote kans dat jij tot deze groep gaat behoren. Maar als je beleggingsexperts beheer over je account geeft, is de kans op winst een stuk groter. Je hoeft dan zelf helemaal geen verstand van beleggen te hebben.

Behaal hogere rendementen met automatisch beleggen

Natuurlijk zouden wij automatisch beleggen niet aanbevelen als er geen mooie rendementen op de loer zouden liggen. Je kunt kiezen voor diverse vormen van automatisch beleggen, ieder met zijn eigen verwachte rendement. Denk bijvoorbeeld aan:

  • Forex trading. Slimme software belegt hier in diverse valuta. Die wisselen telkens van waarde. Aan de hand van kleine waardeverschillen wordt geld verdiend. Deze vorm heeft een historisch rendement van 3 tot 9% per maand.
  • Masternodes. Hier beleg je volledig automatisch in crypto masternodes. Cryptospecialisten zijn verantwoordelijk voor het beheer van de masternodes. Zelf hoef je dus geen verstand van crypto te hebben. Deze vorm heeft een historisch rendement van 11% per maand.
  • Investeren in crypto. Een betrouwbare partij investeert hier voor jou in cryptocurrency, zoals de bitcoin. Deze vorm heeft een historisch rendement van 3000% per jaar.
  • Fysiek zilver en goud. Edelmetalen zoals zilver en goud stijgen alsmaar in waarde. Dat maakt het een goede investering. Deze vorm heeft een historisch rendement van 9% per jaar.

Door te kiezen voor automatisch beleggen, kies je voor beleggen met weinig risico.

Reactie plaatsen

arrow_drop_up arrow_drop_down