30 juli 2021 

Belasting over spaargeld kind: alles wat je moet weten

Inhoudsopgave

[[showindex]]

Spaargeld kind: hoe zit het met belasting?

Belasting betalen over spaargeld is een handeling die voor veel mensen vrij bekend is. Over box 3 moet immers gewoon belasting betaald worden. Het is echter mogelijk om tot een bepaald bedrag vrijstelling te krijgen. De bovengrens voor die vrijstelling ligt in 2021 op 50.000 euro. Dat betekent dat je tot dit bedrag mag sparen zonder dat er belasting geheven wordt. Met een fiscaal partner mag je zelfs kosteloos tot 100.000 euro sparen.

Dan rijst de vraag: telt het spaargeld van je kind mee voor de vermogensbelasting? Die vraag beantwoordt de Belastingdienst bevestigend. Het spaargeld van je kind(eren) telt inderdaad mee voor de vermogensbelasting. Als het spaargeld van jou en je kind samen dus meer dan 50.000 euro bedraagt, heft de Belastingdienst belasting. Dat bedrag bedraagt 100.000 euro met een fiscaal partner.

Spaargeld meerderjarig kind: 18 jaar

Het spaargeld van je kind(eren) wordt door de Belastingdienst dus tot jouw vermogen gerekend. Maar hoe zit het met het spaargeld van een meerderjarig kind van 18 jaar of ouder?

Wanneer je kind 18 jaar wordt, vindt er een verandering bij de belastingheffing van het spaargeld plaats. Het spaargeld van je meerderjarige kind wordt dan niet meer tot jouw vermogen gerekend. Het kan dus voorkomen dat je na de 18e verjaardag van je kind plotseling geen belasting meer over je spaargeld hoeft te betalen.

Belasting spaargeld kind met gescheiden ouders

Bij het bepalen van de belasting over het spaargeld van een kind met gescheiden ouders, dient rekening gehouden te worden met het gezag van het kind. Als je het gehele jaar van aangifte van je ex-partner gescheiden bent en niet jullie niet meer allebei op hetzelfde adres staan ingeschreven, betaal je belasting over de helft van het spaargeld van je kind. De andere ouder geeft de andere helft aan bij de aangifte.

Als maar één ouder het gezag over het kind heeft, moet deze het volledige bedrag aan spaargeld opgeven. Ook hier geldt dezelfde grens van 50.000 euro: vanaf dat bedrag wordt er belasting over het spaargeld van jou en je kind geheven door de Belastingdienst.

Spaargeld van je kind laten groeien

Het spaargeld van je kind moet hem of haar natuurlijk later een mooi bedrag opleveren. Dat kan dan weer gebruikt worden voor verschillende doeleinden, zoals een rijbewijs, een woning of als studiegeld.

Vroeger zetten ouders het spaargeld van hun kind bij de bank vast tegen een leuke rente. Dat is echter verleden tijd. De rentes zijn tegenwoordig zo laag dat het spaargeld van je kind nauwelijks meer groeit. Sparen kost zelfs alleen maar geld met de negatieve spaarrente, inflatie en vermogensbelasting. Als je het spaargeld van je kinderen echt wilt laten groeien, moet je op zoek naar alternatieven voor sparen. Gelukkig bestaan die.

Laat het spaargeld van je kinderen automatisch beleggen

Beleggen is het beste alternatief op sparen. Wanneer je het spaargeld van je kinderen automatisch laat beleggen, doen ervaren beleggers of slimme software het werk voor je. Alhoewel beleggen risico’s kent – voornamelijk als je net zelf gestart bent – kun je de risico’s grotendeels beperken door ervaren beleggers de moeilijke keuzes voor je te laten maken. Zij weten door hun jarenlange ervaring precies wanneer ze moeten kopen of verkopen. Je hoeft dus zelf geen verstand te hebben van de beleggingswereld en profiteert van de kennis van anderen.

Waarom het spaargeld van je kinderen automatisch beleggen?

Er zijn diverse redenen om nu te starten met beleggen en het spaargeld van je kinderen uit te laten groeien tot iets moois.

  • Geen voorkennis vereist. Om automatisch te beleggen, heb je geen kennis nodig. Andere mensen of slimme software maken de beslissingen voor jou.
  • Geen leerfouten. Onze experts weten wat ze doen, waardoor het risico zeer beperkt is. Ze maken vaker winst dan ze verliezen.
  • Hoge rendementen. Je kunt rekenen op een maandelijkse winst van 3-11%. Dat soort rendementen vind je bij geen enkele bank.
  • Kies zelf waar je in belegt. Wil je beleggen op de valutamarkt, beleggen in cryptovaluta, of kies je er liever voor om te beleggen in fysiek goud en zilver? Het kan allemaal. Wij kiezen de beste platforms en traders voor jou uit.
  • Lage instapbedragen. Hebben je kinderen nog niet veel spaargeld? Dat is geen probleem. Meedoen kan al vanaf 50 euro.
  • Altijd controle over je geld. Wil je kind een uitgave doen van het spaargeld? Binnen 24 uur staat het geld weer op de eigen rekening.
Reactie plaatsen

arrow_drop_up arrow_drop_down