2 augustus 2021 

Thuis spaargeld bewaren: mag het en hoeveel?

Inhoudsopgave

[[showindex]]

Mag ik mijn spaargeld thuis bewaren?

Je spaargeld thuis bewaren klinkt als een eenvoudige manier om de vermogensbelasting te beperken of compleet te omzeilen. Belasting betalen over spaargeld is heel normaal, maar liever doe je het natuurlijk niet. Dan rijst de vraag: mag ik mijn spaargeld thuis bewaren? Als je je spaargeld thuis bewaart, is het immers niet controleerbaar.

Het antwoord op die vraag klinkt bevestigend: je mag je spaargeld thuis bewaren. Maar er zijn wel regels voor.

Hoeveel spaargeld mag je thuis bewaren?

Er zijn twee antwoorden op deze vraag. Daarvan gaat eentje je blij maken, maar de ander waarschijnlijk niet. Laten we beginnen met het goede nieuws. Er zijn geen limieten verbonden aan hoeveel spaargeld je thuis mag bewaren. Je mag dus zoveel spaargeld thuis bewaren als je wilt; of dit nu 50.000 euro spaargeld of 100.000 euro spaargeld is.

Het slechte nieuws? Alhoewel er geen limieten zitten aan hoeveel spaargeld je thuis mag bewaren, moet je er wel vermogensbelasting over betalen. Ook geld dat je thuis bewaart, moet je opgeven bij de Belastingdienst. Er is echter een vrijstelling voor contant geld tot een bepaald bedrag. In 2021 bedraagt de belastingvrijstelling voor contant geld 552 euro. Als je een fiscaal partner hebt, wordt dit bedrag verdubbeld tot 1.104 euro. Als je meer contant geld in huis hebt dan de hiervoor gegeven bedragen, hoef je in de aangifte alleen het bedrag dat boven de vrijstelling uitkomt aan te geven. Ook goed om te weten: cadeaubonnen vallen ook onder de noemer van ‘contant geld’. Die tel je dus mee. En vergeet niet: een aanzienlijk deel van je spaargeld is belastingvrij in 2021. Als je totale vermogen in box 3 in 2021 niet boven de 50.000 euro uitkomt (of 100.000 euro met een fiscaal partner), betaal je alsnog geen belasting.

Spaargeld thuis bewaren: de nadelen

Je spaargeld thuis bewaren kan aantrekkelijk klinken, zeker in tijden met een negatieve spaarrente. Maar er zijn flink wat nadelen aan verbonden. Zo moet het goed beschermd worden en ben je bij een inbraak direct al je spaargeld kwijt. Je betaalt er alsnog belasting over en ook de inflatie doet een duit in het zakje. Zo verlies je uiteindelijk alsnog geld. En dat is zonde. Het geld blijft als het ware stilstaan – je ontvangt er geen rendement over. Eigenlijk zou er een plek moeten zijn waar je je spaargeld kan onderbrengen waar het automatisch meer waard wordt. Goed nieuws: die is er.

Spaargeld beleggen i.p.v. thuis bewaren

Het beleggen van je spaargeld is een geschikt alternatief voor het thuis bewaren van spaargeld. Door je geld te beleggen, kun je namelijk een mooi rendement op je spaargeld ontvangen. Beleggen kent risico’s, maar die zijn te beperken. Tegenwoordig kun je automatisch beleggen. Dat is een beleggingsmethode waarbij beleggingsexperts of slimme software de touwtjes in handen nemen en voor jou beleggingsbeslissingen maken. Zij kennen de fijne kneepjes van het vak en nemen zelden foute beslissingen meer. Het enige wat jij hoeft te doen, is geld op je account zetten.

Manieren om automatisch te beleggen

Er zijn verschillende manieren om te starten met automatisch beleggen. Bij ieder van deze manieren neemt een beleggingsexpert of slimme software de beslissingen voor jou.

  1. Beleggen in valuta (ook wel bekend als forex trading). Hier wordt steeds opnieuw winst gemaakt aan de hand van kleine prijsverschillen van valuta. Voor deze beleggingsmethode is veel kennis vereist, maar er vallen hoge rendementen te behalen.
  2. Beleggen in cryptovaluta. De hype rondom cryptocurrency kan je niet ontgaan zijn. Maar die initiële hype is verleden tijd. Cryptocurrency zijn hier om te blijven. Met masternodes in een blockchain liggen mooie rendementen op de loer.
  3. Beleggen in fysiek goud en zilver. Edelmetalen als goud en zilver stijgen al jaren in prijs. Dat maakt ze ideaal om in te beleggen! Door te beleggen in goud en zilver, maak je kans op een flinke winst, zeker op de lange termijn.

Met automatisch beleggen hoef je je nergens zorgen om te maken. Je kijkt toe terwijl mensen met jarenlange ervaring voor jou de beleggingen doen.

Reactie plaatsen

arrow_drop_up arrow_drop_down